Puzzelen

Bij de Fluiters puzzelen we iedere week. Naast dat het leuk is, leren we ook veel met puzzelen, zoals: goed kijken naar vorm en kleur, sorteren en ordenen. We leren in stappen te werken: de puzzelstukken met het plaatje naar de bovenkant leggen, de hoekjes en de randjes bij elkaar leggen en eerst aan elkaar maken. Dan pas het middenstuk aanleggen. Bij grotere puzzels zoeken we daarna stukjes van een bepaalde kleur bij elkaar en leggen die aan elkaar. De eerste keer ligt het voorbeeld onder de puzzel. Gaat dat goed, dan mag het voorbeeld ernaast liggen en gaat dat ook goed, dan maken we de puzzel helemaal zelf en zonder voorbeeld.

Puzzelen zorgt ervoor dat je meer probleemoplossend gaat denken en dat is weer belangrijk voor de verstandelijke ontwikkeling. Puzzelen is goed voor je concentratie. En puzzelen verbetert je ruimtelijk inzicht en dat is weer belangrijk om te leren rekenen, lezen en schrijven.

We hebben veel puzzelsoorten op school. We beginnen met houten puzzels en grote stukken. Als het puzzelen goed gaat, krijgen we steeds moeilijkere puzzels met meer stukjes. Als de fijne motoriek beter wordt, hebben we ook puzzels met kleine stukjes en gemaakt van karton.

Tegenwoordig hebben we iPads op school en we hebben ook een paar hele moderne Powerpuzzels. Als je zo’n puzzel gemaakt hebt en je scant hem met de iPad, dan gaat de plaat op de puzzel bewegen. Speedboten gaan racen, motorcrossers gaan crossen, vliegtuigen vliegen door de lucht. We hebben zo’n puzzel gelegd en een filmpje gemaakt van wat wij op de iPad te zien krijgen. Als jullie de link openen, kunnen jullie het filmpje ook op YouTube bekijken. Veel plezier!