Kookles op De Bodde

Op het VSO hebben de leerlingen het praktijkvak ‘koken’ op het programma staan. De kookles wordt op maat gegeven. Dit hangt samen met de leeftijd en met het niveau van de leerling.
In ‘normale’ tijden maken de leerlingen soms samen een gerecht, het kan ook zijn dat de leerling voor zichzelf kookt. Ook worden er gerechten gemaakt voor de verkoop in de kantine. Door de coronamaatregelen loopt het momenteel anders. De leerlingen mogen alleen voor zichzelf koken en de kantine is gesloten. Dat is wel een beperking voor de les, maar zal tijdelijk zo moeten.

Kookles is niet alleen het bereiden van voedsel. Er komt veel meer bij kijken. De voorbereiding is belangrijk, denk aan herkennen en benoemen van keukenmaterialen, gebruik van apparatuur, recepten samen bekijken, boodschappen doen.
De bereiding zelf, het uitvoeren van de handelingen met behulp van recept , omgang gasfornuis/elektrisch fornuis, omgang keukenmaterialen. De recepten zijn eenvoudig in opzet met duidelijke plaatjes/foto’s, en weinig tekst.

Bij het eten van de gerechten hoort ook het tafel dekken, opscheppen, tafelmanieren en bedienen. Daarna komt het opruimen waarbij je leert spoelen, afwassen , afdrogen en wegzetten, schoonmaken van apparatuur.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>