Leer-werktraject op De Klaverweide

Gelukkig; het mocht weer! We mochten na 2 jaar afwezigheid weer naar Ellemeet voor ons jaarlijkse leer-werktraject op recreatiepark De Klaverweide. Zowel de leerlingen, het personeel als de vrijwilligers (allemaal oudgedienden van De Bodde, dus bekend met de doelgroep) hadden er zin in om stevig aan het werk te gaan. We maakten het recreatiepark zomer-klaar, zoals dat heet. Er was een tuinploeg, een facilitairploeg en een keukenploeg, allemaal met eigen taken en begeleiding. Elke dag werden de taken afgestemd met Paul, de eigenaar van De Klaverweide, en door groepjes leerlingen uitgevoerd. Paul was maar al te blij dat wij weer mochten komen; anders had hij het weer allemaal zelf moeten doen. Wat we allemaal gedaan hebben? Komt ie: dakgoten van de huisjes leeggeschept en schoongemaakt, het sanitair-gebouw gepoetst, alle nieuwe toiletunits van de campingplaatsen gepoetst en onkruidvrij gemaakt, met een bladblazer de paden schoon geblazen, geschoffeld, tuinmeubilair gereinigd met een hogedrukreiniger, terrassen opgeschoond, milieustraat opgeschoond, kolkputten geleegd, rozenborders verplant, hypericum herplant en kanten gesneden; bijna teveel om op te noemen!

Na het harde werken was er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Elke dag stond er een andere leuke activiteit op het programma. Zo zijn we gaan zwemmen bij Center Parcs Port Zelande, hebben we een strandwandeling gemaakt en zeehonden gespot, hebben we ook nog wat over de geschiedenis geleerd door door de bunkerroute De Punt te wandelen en zijn we naar de Zeeperduinen geweest. Af en toe werden er spelletjes gedaan, gepuzzeld, getekend, gechild in de speeltuin of een balletje overgetrapt. De sfeer in de groep was gemoedelijk. Als iemand even rust nodig had, kon dat ook. Probleempjes werden snel opgelost, iedereen liet elkaar in zijn waarde; echt een toffe club van 16 jongeren hadden we bij ons!

De telefoons mochten natuurlijk niet ontbreken om tussen 18.00u en 22.00u elke dag even met het thuisfront te bellen, appen, facetimen en om gewoon lekker even achter dat schermpje te verdwijnen. Dat is tenslotte ook ontspanning voor onze jeugd. Intussen kon het personeel dan ook even bijkomen en alvast de taken voor de volgende dag verdelen.

Op de laatste avond was de diploma-uitreiking. Paul mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Over elke leerling werd een kort woordje gehouden en wat waren ze trots op zichzelf en elkaar! Iedereen kreeg een groot applaus. Paul en de vrijwilligers werden ook nog even in het zonnetje gezet en kregen een kleine attentie. Daarna was het tijd voor feest waarbij het welverdiende alcoholvrije biertje niet mocht ontbreken. Dat was een leuke verrassing!

Het was een zeer geslaagde week waar we samen moe maar voldaan op terugkijken.