Wat doen we in VSO 4?

Wij zijn VSO 4. In onze klas zitten 14 leerlingen van 15 tot 20 jaar:  4 meisjes en 10 jongens.

We hebben een heel gevarieerde groep. Naast Nederlandse kinderen zitten er in onze klas ook leerlingen uit Eritrea, Syrië en Somalië.  Zij moeten nog erg goed de Nederlandse taal leren, dat is erg moeilijk.

Sommige leerlingen lopen WEP-stage. Dit kan bij Albert Heijn, Prospect at Work of de Kivietshorst.  Hier leren we om alvast te wennen aan een werksituatie buiten school. Soms is dat best spannend.

De meeste leerlingen lopen stage buiten school. Bijvoorbeeld bij Woodworks, Willem II, de Efteling, Smaakmakers, Dongen Pallets, Prise D’eau, Raakveld, Werkvoorziening Boxtel of Motor Cycle Support..

Stage lopen is leuk, maar vraagt ook veel van de leerlingen. Soms komen ze moe op school en willen ze hier uitrusten. Maar ook op school moet er toch nog gewerkt worden. Vooral aan zaken die helpen om in de toekomst sterker te staan.

 • Sociale vaardigheden:
  Durf ik te vertellen wanneer ik iets moeilijk vind?
  Durf ik voor mijn mening uit te komen?
  Hoe kan ik problemen oplossen?
  Hoe kan ik het beste om hulp vragen?
  Formulieren invullen.
 • Begrijpend lezen:
  Nieuwsbegrip helpt hierbij, maar dat vinden we niet altijd leuk.
 • Techniek: fietstechniek  en werken in de tuin.
 • Koken: een potje koken voor onszelf, waarbij eigen inzicht gevraagd wordt. Maar ook koken we voor de catering voor anderen.

De meeste leerlingen gaan dit jaar school verlaten. Dat is ook heel spannend. We willen heel graag van school, maar misschien gaan we het ook wel een beetje missen.

Groetjes van VSO 4.